03 maart 2022

Verbod op alle draagbare elektronische schermtoestellen achter het stuur

Vorig jaar informeerden we u reeds dat de politie de strijd opvoerde tegen gsm’en achter het stuur. Tot nu toe mocht u als bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die u in uw hand hield, behalve wanneer uw voertuig stil of geparkeerd stond. Van het gebruik andere elektronische schermtoestellen (zoals een tablet) was geen sprake.

Ook bijvoorbeeld het bedienen van uw gsm die op de passagierszetel lag, kwam hierbij niet aan bod. Nochtans zijn ook dit veel voorkomende oorzaken van ongevallen.De wetgever heeft dan ook ingegrepen.

Wat zijn de nieuwe regels?  

Vanaf vandaag mag u als bestuurder, behalve wanneer uw voertuig stilstaat of geparkeerd is, geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden, noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.

Voor het rode licht staan of in de file staan, wordt niet aanzien als stilstaan of parkeren.

Mogelijke bestraffingen 

Inbreuken zullen voortaan ook strenger bestraft worden.

De onmiddellijk inning zal € 174 (i.p.v. € 116) bedragen. Bij dagvaarding kan een veroordeling tot een geldboete van € 240 tot € 4.000 uitgesproken (i.p.v. van € 160 tot € 2.000) worden. De rechter kan (zoals voorheen) eveneens een rijverbod opleggen.

Heeft u meer vragen over verkeersrecht of heeft u concrete bijstand nodig? Onze specialisten staan voor u klaar. 

Geschreven door Ans Leysen

Ans Leysen (°1981) studeerde in 2004 af als licentiaat in de rechten aan de Katholieke Universiteit van Leuven en is sinds oktober 2004 ingeschreven aan de balie Antwerpen, afdeling Turnhout. Zij is tevens mede-oprichtster van Atrius Advocaten.

Ans staat aan het hoofd van de cel aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Ze is bovendien ook gespecialiseerd in verkeersrecht.

Zij is bestuurslid van Unizo Neteland en de Vakgroep Verzekeringsrecht van de balie Antwerpen, lid van de Kempische Verzekeringskring en de Verzekeringsjuristen.

Mr. Ans Leysen heeft intussen de opleiding tot bemiddelaar met succes voltooid, en is officieel erkend als bemiddelaar zowel in burgerlijke en handelszaken als in familiale zaken.