Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

Topics

Vlaanderen voert kilometerheffing in voor vrachtwagens

vrijdag, 04 september 2015 22:36

Bedoeling is de kilometerheffing in te voeren tegen 1 april 2016.

De belasting zal berekend worden op basis van tonnage, emissieklasse en wegtype. Ook omdat emissieklasse een factor is, krijgt de vergroening van het vrachtwagenpark een stevige impuls.

De tarieven dewelke in Vlaanderen zullen worden gehanteerd, zullen lager zijn dan de Duitse kilometerheffing.

Via accijnzen op brandstof betaalt elke automobilist nu reeds een soort van kilometerheffing: hoe meer men rijdt, hoe meer men tankt en dus meer belastingen betaalt.

De meeste buitenlandse vrachtwagens tanken echter niet in België en betalen dus geen belastingen via accijnzen op brandstof. Door hun grote brandstoftanks kunnen vrachtwagens probleemloos door ons land rijden en pas tanken in bijvoorbeeld Luxemburg, waar de brandstof goedkoper is. Hun bijdrage voor de uitbouw en vooral het onderhoud van ons wegennet is daardoor bijzonder klein. Met de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens wordt het systeem rechtvaardiger en draagt iedereen zijn steentje bij.

De kilometerheffing geldt niet op alle Vlaamse wegen. Het betolde wegennet werd door de Vlaamse Regering sterk beperkt tot het eurovignetgebied. Het gaat vooral over autosnelwegen en enkele belangrijke hoofdassen.