Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

SOS Bouw

Bouwen tegen zijgevel buren

vrijdag, 16 maart 2012 12:44

Wij hebben een gesloten bebouwing en hebben een drietal jaar geleden vanachter een uitbouw gezet over de gehele breedte (7 meter breed en 4 meter diep). De zijmuur (gevelsteen) staat op de scheiding (5cm bij ons, 5 cm bij de buren) en is volledig door ons betaald geweest.

Aan onze kant hebben we dan een spouw en een dragende binnenmuur van 14 cm. Nu hebben onze buren ook besloten om een zelfde uitbouw te zetten en informeert hun architect ons dat ze de gevelsteen willen afbreken, en dus een nieuwe spouw en dragende binnenmuur van 14 cm willen plaatsen.

Zijn wij verplicht om dit toe te laten? In theorie kunnen zij ook naast de gevelsteen een spouw laten en een nieuwe binnenmuur plaatsen en "verliezen" ze evenveel ruimte als wij nu (en anders plaatsen zij hun binnenmuur op de scheiding en "winnen" ze 5 cm)

Indien we verplicht zijn dit toe te laten, moeten we dan vergoed worden? Indien ze tegen de muur een spouw plaatsen, hoe zit het dan met vergoeding?

M.C. uit Bazel

ons advies

De problematiek van de gemene muur is bijzonder complex. Niet het minst al de vraag of een gegeven muur al dan niet gemeen te noemen is. Zonder de toestand ter plaatse te hebben geverifieerd stelt u dat de gevelsteen 5/5 staat op de scheiding en op uw eigendom een spouw en binnenmuur. De bewuste parament (buitensteen) kan o.i. dus als gemene muur worden gekaderd.

Iedere buur kan deze gemene muur op eigen kosten hoger optrekken (artikel 658 B. Wb.). Indien de constructie dit niet kan dragen, moet hij de muur opnieuw optrekken op eigen kosten.

In deze situatie wenst uw buur enkel een zelfde achterbouw neer te poten. Net als u zien wij niet goed in waarom dit gepaard moet gaan met het afbreken van het bestaande parament? Zoals u terecht aanhaalt kan uw buur dit parament voorzien van spouw en binnenmuur.

Vermoedelijk wil uw buur zijn achterbouw zo optrekken dat deze de bestaande gevelsteen afbreekt en verder de eigen binnenmuur in de plaats zet. Op deze wijze aanspraak maakt op de door u voorziene spouw.

De vraag zal zich stellen of dit voor u “hinder”’ veroorzaakt…. Alleszins niet, in zoverre een dergelijke constructie dezelfde technische garanties biedt naar stabiliteit, degelijkheid en isolatie.

Stelt zich de vraag of u – indien u deze garanties hebt – reden hebt u te verzetten tegen de afbraak.Feit is wel dat u drie jaar geleden een mooie som betaald hebt voor deze gevelsteen.

Indien u akkoord zou gaan met afbraak (wat volgens mij strikt genomen niet hoeft, omdat uw buur op dezelfde manier kan bouwen als u) zal alleszins een vergoeding hiervoor verschuldigd zijn. Evident dat uw buur ook de kosten van de nieuwe constructie en muur moet dragen en alleszins tijdens de werken de nodige voorzorgen zal moeten nemen.

Gerelateerde vragen:

Uw probleem ?

Zit u zelf ook met een bouwprobleem? Een onwillige aannemer of een discussie met uw architect? Leg ons uw probleem voor en wij geven u een eerste gratis, indicatief advies!